duminică, 9 octombrie 2016

Obiectul lunii Octombrie



Muzeul Municipal Curtea de Argeș dedică luna octombrie exponatelor etnografice. Astfel, obiectul lunii este o ploscă de lemn, realizată în prima jumătate a secolului XX (1900-1950).

Plosca are o culoare maron trandafiriu şi este atent sculptată cu cercuri concentrice, iar decorul vegetal este pictat cu măiestrie pe ambele feţe, cât şi în părţile laterale.


Cercul este un motiv decorativ cu o vechime ancestrală, considerat o reprezentare solară, simbol al perfecţiunii, al infinitului şi al unităţii. Cercurile concentrice sunt asociate cu ierarhiile fiinţei umane. Ciorchinii de struguri de culoare albastru de Prusia contrastează cu roşul viu al buchetelor de flori. Plosca are un dop de lemn care pe alocuri prezintă mici urme de deteriorare, precum şi porţiuni lipsă.

În imaginarul popular oala şi strachina de pământ sau de lemn sunt termenul de comparaţie pentru trupul şi sufletul omului. De aceea, oala are gură, buză, gât, pântec, mănuşă (sau toartă) mână, picior, componente stilizate ale anatomiei umane.

Despre cum era utilizată această ploscă în ritualurile tradiționale populare vă așteptăm să aflați, vizitându-ne la Muzeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu